Forside Hvem er jeg. Trædrejning Værkstedet Galleri Salg Undervisning Links Sidste nyt Hatte Kursusterminer

Hatte 

Vi har nu afholdt de første kurser i drejning af hatte i marts måned 2009 med the "Hatman" fra USA. For at gennemfører kurserne har Sminge Indventar og Maskiner udlånt to Vicmarc 300 drejebænke, hvilket vi selvfølgelig er Allan Olsen taknemmelige for. Ialt har der på de to kurser været 14 deltagere inclusiv undertegnede. Alle deltagerne fik drejet mindst en hat, nogle enda to. Øvelsen i at dreje minihatte blev der også prøvet kræfter med. Johannnes Michelsen har i forbindelse med drejning af hatte udviklet nogle specielt slebne jern til drejning af tynde emner, disse forhandles nu af Sminge Inventar og Maskiner. Efterfølgende bringes nogle billeder fra de to kurser, der er blevet afholdt her på stedet. Erik Mikkelsen og undertegnede har afholdt de senere kurser.Det første skridt er opmærkningen af hatten. Det er vigtigt at årene i træet forløber ensartet, ellers bliver hatten skæv ved tørring.


Motorsaven er nyttig ved forarbejdet.


The "Hatman" i arbejde. Træklodsen måler ca. 42 X 20 cm. Den færdigdrejede hat vejer ca. 200 til 300 gram.


Her ses det specialslebne drejejern i arbejde. Følgende links viser slibningen på to video klip, en dansk og en engelsk. http://www.youtube.com/watch?v=ZjC9VBjB9gI&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=wevTPeJoOrs&feature=related


Her drejes skyggen ned til den ønskede tykkelse på ca. 2 mm.


Drejning af pullen kan kun foregå ved hjælp af lys, samt et forsigtigt tryk på træet. Giver det efter er den tynd nok.


Det næsten færdige resultat af en "Margretehat" Det ville være ærgeligt at dreje gennem hatten efter flere timers arbejde.


Drejning af en minihat er en god øvelse, og skulle det mislykkedes, er skaden ikke så stor, idet der går betydeligt mindre træ til. En klods til en minihat måler ca. 20 X 10 cm.
Det er ikke kun cowboy hatte der drejes, her en høj hat.
Her Johannes med en cowboy hat i egetræ, bemærk de regelmæssige årer. Der sættes tape på skyggen for og bag, for at undgå den revner under tørringen. Hattene drejes efter hovedmål og spændes op så den får den ovale form efter hovedet.Det færdige kursus efter tre dages arbejde.


Hold to i spånbunken efter tre kursusdage og to kurser.


 

Jeg vil gerne afholde kursus i drejning af hatte, og skulle du have interesse for det, må du meget gerne henvende dig til mig. Hvis der er tilslutning nok - minimum 5 deltager - vil jeg gerne arrangere det igen, men i denne sæson bliver det med undervisning af Erik Mikkelsen og undertegnede. Se under kursusterminer.


Her er kursusdeltagerne fra kurset i marts 2011. der blev drejet 10 hatte og kursusdeltagerne sidder i ca. 300 kg spåner.de ti hatte vejede til sammen ca. 2,5 kg.
På grund af stor efterspørgsel i foråret blev der holdt et eksta kursus i maj måned. Her er det fire drejere fra Ditmarsken i Tyskland.


 

Per Sepstrup - Hedegårdvej 66 - 7323 Give - Tlf. 2393 8774 - Email: sepstrup@mail.dk