Forside Hvem er jeg. Trædrejning Værkstedet Galleri Salg Undervisning Links Sidste nyt Hatte Kursusterminer

Begynder.

Trædrejning inddeles i tre typer:
Der er tre elementer i trædrejning.
1. træet
2. drejejernene
3.drejebænken.
Langs drejning er betegnelsen, når der der drejes på langs af fibrene i træet eller i træets længderetning. Billedet til højre viser eksempel på langs drejning af former til balustre og lignende. Her er anvendt et  13 mm fladt u-stål også kaldet et spindel rør.
Til højre ser du et eksempel på langs drejning af en lysestage til et fyrfadslys. 
 



Tværdrejning anvendes ved drejning af skåle. Mange tror at skåle drejes af en skive skåret ud vinkelret på stammen, men det kan ikke lade sig gøre, skålen vil revne ved tørringen. Ved udskæring af træ til skåle flækkes stammen på langs, og skålen drejes på tværs af træets længderetning. Skålen til højre er drejet i bøg, og længderetningen af træet ses tydeligt.
Til venstre to små skåle drejet i Akacie, og en typisk opgave på begynderkurset.


Drejejernene.

Der anvendes specielt fremstillede jern til drejning i træ, idet de holdes i hånden i modsætning til drejning i metal, hvor drejestålet er fastspændt.

Drejejernene har forskellige udformninger alt efter, hvilken type drejning de skal bruges til. På billedet er 5 typiske drejejern eller drejerør som nogle af dem også betegnes. Fra venstre mod højre er vist:

1. Et skruprør. Anvendes til langs drejning for at dreje et groft emne rundt, hvorefter det drejes færdigt et andet for for drejejern.

2. Et 10 mm U-rør. Et meget alsidigt stykke værktøj, nok det nemmeste at bruge.

3. Et fladt  13 mm u-rør til langsdrejning. Som navnet siger bruges det i forbindelse med langsdrejning til drejning af de enheder der ofte ses på balustre. Sammen med et 10 mm U-rør er det nok de nemmeste at bruge.

4. Et 16 mm drejerør til tværdrejning. Et uundværlig drejerør til drejning af skåle over de 20 til 25 cm i diameter.

5. Stikjern. Anvendes til blandt andet afstikning af færdigdrejede emner.


6. En mejsel.  Mejslen er meget anvendelig og giver en særdeles god finish, der ikke kræver meget slibearbejde. Det kræver øvelse at bruge mejslen, den vil gerne hugge i.

7. Et ringstål til udhuling af mindre vaser og dåser.

Drejebænkene.
Der findes et meget stort udbud af drejebænke og i alle prisklasser fra ca. 1.000 kr og opefter. Selv har jeg valgt en professionel drejbænk Vicmarc vl 300 fra Australien. Det er ikke den billigste, men er meget rubust. Som begynder og hobbydrejer vil jeg vælge en noget billiger. Selv begyndte jeg med en Axminster 900.



 
Overfladebehandling.

Der er mange muligheder for ovefladebehandling. Den traditionelle på mange kurser er anvendelse af rå lindolie. Overfladen bliver mat, og det tager relativ lang tid om at hærde. Selv foretrækker jeg anvendelsen af Finishing Oil fra Chestnut 2 til 10 gange, alt efter hvor meget træet suger. Efter hærdningen - 1 til 2 dage - giver jeg en meget tyndflydende voks, og polerer derefter. Behandlingen giver en meget robust overflade, der også fremhæver træets karakter. Til salatskåle anvender jeg en minerals olie typisk Food Save fra Chestnut.
Per Sepstrup - Hedegårdvej 66 - 7323 Give - Tlf. 2393 8774 - Email: sepstrup@mail.dk